15 'unieke' voordelen van een dagelijkse koude douche!

Ken je het gevoel van een heerlijke warme douche, maar nu alleen met water dat kouder lijkt te hebben dan ijs? Ik weet het, het klinkt precies het einde van de wereld. 

Maar de volgende keer je een koude douche neemt,  schreeuw dan niet direct de pannen van het dak, maar tracht de koude te aanvaarden. Omdat deze koude douche misschien wel exact is wat je nodig hebt.

Onderzoek heeft al meerdere malen aangetoond dat koude douches een zeer positief effect hebben op zowel je gevoel als op je gezondheid. Zoiets als gewoon de temperatuur van je douche aanpassen, kan echt heel grote effecten hebben op jouw levenskwaliteit. 

Dus in dit artikel zal je niet alleen 15 voordelen van koude douches leren, maar ook om de ballen aan je lijf te hebben om ze echt te nemen! Omdat het wel wat ballen nodig heeft. Maar voor we naar daar springen, laten we eerst de 15 voordelen even checken:

 

1) Koude douches zullen je wilskracht groter maken

Dit wordt misschien onmiddellijk in bevestigd door de wetenschap, maar naar mijn inziens vraagt het toch enige wilskracht om voor het eerst onder je douche te gaan staan en de koude kraan aan te zetten. Elke dag, het eerste wat je doet 's morgen isiets waar je eigenlijk zoveel weerstand voor toont, vraagt heel wat mentale overtuiging. En ik ben er zeker van overtuigd dat deze mentale kracht je op termijn ook zal helpen tijdens andere momenten in je leven. 

Just do it!

2) Het zal je emotionele veerkracht doen verhogen

Ben je soms snel in paniek of kwaad? Koude douches kunnen je helpen. Geloof het of niet, maar koude douches zullen een positieve impact hebben op je autonoom zenuwstelsel, zodat je meer veerkracht hebt ten opzichte van stress.  

Zoals aangetoond in dit onderzoek, koude douches werken als een soort oxidatieve stress op jouw autonoom zenuwstelsel. En na een periode zal het lichaam zich daar aan aanpassen, zodat je uiteindelijk een kalme, stoïcijnse monnik zal worden. De eerste keer dat je een koude douche zal nemen, zal je niet echt in staat zijn nog scherp na te denken, laat staan ademen. Maar na een maand zal je je dag kunnen overlopen met Zen focus terwijl het ijskoude water over je lichaam stroomt. 

Nog een ander onderzoek gaf dit als samenvatting:

 This can be viewed as an adaption to repeated oxidative stress, and is postulated as a mechanism for body hardening. Hardening is the exposure to a natural, e.g., thermal stimulus, resulting in an increased tolerance to stress, e.g., diseases. – Bron

Denk gewoon aan James Bond. In de boeken, neemt Jame Bond altijd zoiets als een Scottish Shower, waar hij start met warm water en dan eindigt met ijskoud water. En hij is de kalmste, coolste, dude die er is!

3) Het zal je stress doen verminderen

Samen met het verhogen van je veerkracht tijdens stressvolle situaties, zullen koude douches het urinezuur niveau in je lichaam doen dalen. De rol van urinezuur en verzuring is al meermaals aangetoond als ernstige oorzaak van verschillende ernstige ziekten. Dus het niveau van dit urinezuur laten dalen is zeker een aan te raden. Langs de anders kant zullen koude douches je Glutathione niveaus een boost geven. Glutathione komt bijna in alle cellen in hoge concentratie voor en behoort tot één van de krachtigste antioxidanten in het lichaam. Andere natuurlijke bronnen van Glutathione zijn knoflook, asperges, avocado, kool, spinazie, walnoten en wei-eiwit

Bijkomende bron kan je hier vinden.

4) Koude douches verhogen de alertheid

Als je één van de moedige zielen bent die al een koude douche heeft genomen, dan zal je gemerkt hebben dat het moeilijk is om je ademhaling onder controle te krijgen. Maar deze "extreme" diepe ademhaling, om 6u30 in de ochtend, zal je zuurstofopname en hartslag drastisch doen verhogen, wat zal resulteren in een 'energieboost voor de rest van de dag. Daarnaast zal deze diepe ademhaling dat je een alert en gefocust gevoel zal hebben, in plaats van een groggy zombie. 

5) Het zal een positief effect hebben voor je haar je huid

Moest je nog niet overtuigd zijn van het goede gevoel, dan misschien door het positieve effect op je uiterlijk. 

Eén van de beste manieren om je huid (en haar) te verbeteren is het nemen van een koude douche. En het is gratis! 

Koude douches zullen je huid en haar ondersteunen minder natuurlijke oliën te verliezen Daarnaast zal het koude water ervoor zorgen dat je haar meer zal blinken, sterker en gezonder maken door follikels plat te houden en hun grip te vergroten. Dus zeker goed nieuws voor personen die last hebben van haaruitval. 

Bijkomende bron kan je hier vinden. 

6) Je zal er gewicht door verliezen

Nog een manier waarom koude douche een positief effect hebben op jouw uiterlijk, is door het stimuleren van je vetverbranding; 

Meeste mensen weten dit niet, maar er zijn 2 types van vetweefsel in ons lichaam. Wit vetweefsel en bruin vetweefsel. Het witte buikvetweefsel is het ongezonde vetweefsel. Dit is ook het vetweefsel dat we het meeste haten. Het bruine vetweefsel heeft daarentegen de functie om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. 

Wanneer je een koude douche neemt, zal het bruine vetweefsel geactiveerd worden wat resulteert in een een verhoging van energie- en calorieverbruik om je lichaam warm te houden. Volgens deze studie kunnen zelf koude temperaturen de hoeveelheid bruin vetweefsel tot 15 keer verhogen, wat kan resulteren in een gewichtsverlies van 5kg per jaar. 

In het boek, The Four Hour Body, spreekt de auteur Tim Ferris ook van de ongelooflijke manier om gewicht te verliezen adhv het nemen van ijsbaden; Wel de volgende stap na koude douches... 

7) Koude douches verhogen het testosterongehalte

Een van de 'coolste' voordelen van een dagelijkse koude douch, voor mannen, is dat er een verhoging ontstaat van de testosteron levels. 

Hoeveel deze stijging is, is moeilijk te zeggen, maar volgens deze studie, had warmte (zelfs bij een kleine verandering) een negatief effect op het DNA, RNA en eiwitsynthese in mannelijke testikels. Dit is ook de reden waarom de testikels buiten ons lichaam hangen, om ze koel te houden.  

Het is zelfs zo dat Russische gewichtheffers buiten gingen zitten voor ze aan een competitie begonnen. Dus met dit gegeven en bovenstaand onderzoek moet er wel een verband zijn tussen koude douches en de testosteron-theorie. 

8) Het boost de fertiliteit

Een ander zeer interessant voordeel aan koude douches is dat zij het aantal spermacellen zal doen verhogen en hierdoor ook de fertiliteit van de man. 

Het nemen van een warm bad is al meerdere malen aangetoond als een contraceptief middel voor de man. Mannen die voor drie weken om de twee dagen een warm bad van een half uur namen, werden infertiel voor de volgende 6 maanden! Daarnaast toonde ook een studie van de USCF aan dat de mannen die hun gewoonte van het nemen van een warm bad stopten een spermaverhoging hadden van 491%.

Warme douche zullen waarschijnlijk een iets minder groot negatief effect op het sperma hebben, maar het zal zeker zijn effect hebben. Weet dat je je testikels best zo koud mogelijk houdt.   

9) Koude douches verhogen de bloeddoorstroming

Moest je nog steeds niet overtuigd zijn van het beter voelen, het betere uiterlijke, dan misschien voor het feit dat koude douches heel goed zijn voor de gezondheid. 

Koude douches verhogen de bloedcirculatie door meer bloed naar de organen te pompen om deze warm te houden. Deze stimulatie van je van bloedcirculatie heeft een zeer positief effect op jouw algemene cardiovasculaire gezondheid.   

10) Koude douches boosten je immuunsysteem.

Eén van de belangrijkste voordelen van een dagelijkse koude douche is het feit dat zij een boost zullen hebben op jouw immuunsysteem. 

Een Engelse studie toonde aan dat het nemen van een dagelijkse koude douche een verhoging teweegbracht van de witte bloedcellen tov de groep die een warme douche nam. De hypothese was dat het lichaam, van proefpersonen die een koude douche namen, zich moest aanpassen door het metabolisme te verhogen en het immuunsysteem te activeren. Dit zorgt dan op zijn beurt voor een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen. 

Bijkomende bron kan je hier vinden.  

11) En ze hebben een positief effect op je lymfesysteem

Een bijkomende, toch cruciale, deel dat van je lichaam dat beïnvloed wordt door koude douches, is het lymfesysteem. Het lymfesysteem heeft als doel de afvalproducten die zich in de cellen hebben opgestapeld te verwijderen. Dit is de sleutel om jezelf te beschermen tegen laagdrempelige ontstekingen, Als het lymfesysteem minder actief kan zijn, zullen er symptomen zoals regelmatige verkoudheden, ontstekingen en gewrichtspijnen manifesteren.

Koude douches, maar waar er afgewisseld wordt tussen koud en warm water zal je lymfesysteem activeren door het samentrekken en relaxeren van je lymfeklieren. Hierdoor zal de vloeistof gemakkelijker uit de klieren worden gepompt met een sterker immuunsysteem en een gezondere zelf als resultaat. 

Leer hier meer over dit proces. 

12) Koude douches versnellen de musculoskeletale recuperatie

Als je een atleet of fervente sporter bent dan is één van de beste manieren om te recupereer van een intense training het nemen van een koude douche. (Een studie uit 2009 bevestigd dit

Alhoewel het zeker niet even effectief is als het nemen van een ijsbad, zal het toch je bloedcirculatie verhogen en het sneller doen verdwijnen van het melkzuur. Probeer zelf af te wisselen tussen koud en warm water om zo nog meer circulatie te verkrijgen. 

13) Koude douches verlagen depressie

Eén van de bekendste voordelen van een het nemen van een dagelijkse koude douches is het positief effect op de symptomen van depressie. Koude douches stimuleren de zogenaamde "bleu spot", wat in de hersenen de primaire bron van noradrenaline is. Noradrenaline is een neurotransmitter en een hormoon die een rol speelt in het verlichten van depressie.  

Meer nog, de lichte elektroshock naar de hersenen door de plotse blootstelling aan het koude water (je weet wel wat ik bedoel) zal een grote hoeveelheid elektrische impulsen van je perifere zenuwuiteinden naar je hersensen sturen, wat voor een anti-depressief effect kan zorgen. Er zijn zeer veel koude receptoren in de huid, zelfs meer de voor warmte. 

Bijkomende wetenschappelijk bewijs kan je hier terugvinden.  

14) Koude douches maken je instant wakker

Het is voor de hand liggend dat een koude douche 's morgens je een mentale bolwassing zal geven. Heb je het moeilijk om wakker te worden 's morgens? Koude douches kunnen je hier zeker bij helpen! 

15) Maar zorgen er ook voor dat je beter slaapt. 

Ironisch gezien zal een koude douche 's avonds je een ongelooflijke slaap bezorgen. Onze lichaamstemperatuur zal tijdens de slaap verlagen om zo fysiologisch herstel te promoten. Een koude douche voor het slapen zal dit zeer belangrijk proces alleen maar bevorderen.   

Samenvatting

Hopelijk hebben bovenstaande redenen je genoeg overtuigd om zoals mijzelf elke dag zeker 1 koude douche per dag te nemen? 

Toch nog steeds wat twijfels? Dan is het misschien een opluchting voor velen onder jullie dat je niet onmiddellijk moet starten met koud water:

  • Begin warm en verlaag dan stelselmatig de temperatuur en tracht dit zeker voor 1 minuut vol te houden op de koudste temperatuur dat je aankan.
  • Zie het als een experiment voor 1 maand en ondervind zelf wat het voor jou doet.   
  • Denk aan wat de beste versie van jezelf zou kunnen zijn. Iedere keer je onder een koude douche zal staan, zal makkelijker zijn dan de vorige. Wil je de beste versie van jezelf, dan zal je uit je comfort zone moeten komen! Just do it

 

Hopelijk vond je dit artikel interessant? Bedankt om het te lezen en schrijf gerust jouw commentaar, gedachten en feedback hieronder.