10 stappen om je voedingspatroon top te maken

1. Vervang suikers door gezonde vetten

Suiker elimineren, zelfs fruitsap en sportdranken, alles met hoge dosis fructose, maissiroop en zelfs natuurlijke zoetmakers zoals honing, zullen je bloedsuiker en breinfuncties in balans houden. Vervang de calorieën van suiker door gezonde vetten zoals grasgevoerde boter, ghee, avocado, olijfolie en kokosolie of MCT olie.  

2. Elimineer alle voeding die eigenlijk geen voeding is

Vermijd alle synthetische additieven, kleurstoffen en smaakversterkers. Hiermee bedoel ik ook aspartaam, mononatriumglutamaat (MSG) en artificiële smaken. Wees ook voorzichtig met de term "natuurlijke smaakversterkers" want deze kunnen ook tot de groep van de synthetische smaken vallen. Het beste is gewoon om zoveel mogelijk ECHTE natuurlijke voeding te eten. 

3. Vermijd zoveel mogelijk granen en sporen van gluten

Vermijd zoveel mogelijk alle granen zoals tarwe, mais, millet, haver, boekweit en quinoa als alle alcoholische dranken op basis van granen zoals bier.  Gezonde alternatieven zijn zoete aardappel, basmati rijst, wortelen, pompoen, rode bieten, muskaatpompoen, maniok, bakbananen en taro. Sporen van gluten kan je ook soms terugvinden in romige sauzen, saladedressings en eigenlijk in bijna alle bereidingen. Dus lees best steeds de ingrediëntenlijst voor je iets koopt. Daarnaast probeer je best ook gewoon alle 'glutenvrije' producten te vermijden. Deze zijn gewoon al even ongezond. 

4. Optimaliseer je gebruik van oliën

Gebruik zo weinig mogelijk plantaardige oliën zoals maisolie, sojaolie of koolzaadolie. Eveneens gebruik je beter ook geen poly-onverzadigde vetten zoals walnoot-, flax- en pinda-olie. Zij zijn zeer onstabiel en zullen zeer snel oxideren en ranzig worden. Vervang deze door grasgevoerde boter of ghee, kokosolie, extra vierge olijfolie of MCT olie.  

5. Eet voldoende kwalitatieve eiwitten

Eet een significante hoeveelheid van grasgevoerd vlees zoals, rund, lam en bizon en dit voor ongeveer een 20% van je dagelijkse hoeveelheid aan calorieën.  Eveneens voldoende wilde vette vis, schaaldieren en eieren van kippen uit vrije uitloop. Weet dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en je ongeveer maar per maaltijd tussen de 20gr en 30gr aan eiwitten kan opnemen. Deze hoeveelheid komt overeen met 3 eitjes of 1 porties vlees of vis (1 portie is voor de dames de grote van een handpalm en voor de heren 2 handpalmen).    

6. Peulvruchten kunnen heel belastend zijn

Peulvruchten zijn zeer moeilijk verteerbaar en bevatten een groot aantal anti-nutrienten; stoffen die de opname en de vertering van goede voedingsstoffen kunnen verstoren. Eén daarvan is fytinezuur. Fytinezuur (fytaat) wordt in alle eetbare plantenzaden gevonden, waaronder peulvruchten en granen. Het verhindert de opname van ijzer, zink en calcium uit het eten en kan ook het risico op tekorten aan mineralen op den duur verhogen. Dit is echter alleen van belang als er weinig vlees wordt gegeten en een groot deel van de maaltijden vaak bestaat uit voeding met veel fytinezuur. Vleeseters lopen geen risico op mineralentekorten veroorzaakt door fytinezuur. IJzer- en zinkopname uit vlees is efficiënt, ook al is er fytinezuur aanwezig. Aan de andere kant is fytinezuur wel een serieus probleem als het dieet grotendeels bestaat uit granen en peulvruchten, wat vaak het geval is met mensen die vegetariër zijn.

Wil je of moet je toch peulvruchten eten dan zijn er toch verschillende methodes mogelijk om het fytinezuurgehalte te verminderen en de voedingswaarde te verhogen. Dit kan je door je peulvruchten en/of granen te laten weken, te kiemen of te fermenteren.

7. Kies je melkproducten zorgvuldig

Vermijd alle bewerkte, gepasteuriseerde, light- of halfvolle melkproducten. Probeer alleen maar rauwe melk- en kaasproducten te eten. Indien dit niet voor handen is, kan je best kiezen voor grasgevoerde of volle melkproducten. Volle, rauwe melk van grasgevoerde koeien is voor de meeste mensen zeer goed verteerbaar.  

8. Indien mogelijk...kies biologisch

Heel veel reviews van verschillende studies tonen aan dat biologische teelt voor een significant groter aandeel aan Vit C, ijzer, magnesium en fosfor zorgt, tov de niet-biologische teelt. Deze biologische producten zullen hierbij ook veel minder nitraten en pesticiden bevatten. Luister niet naar de tegenkantingen, want biologisch voeding kopen is het zeker waard.  

9. Kook je voeding rustig en zacht...of gewoon helemaal niet

Kook je producten in water of een bouillon aan zo laag mogelijke temperaturen om de voedingsstoffen zoveel mogelijk te bewaren. Probeer slow cooking voor de beste smaak en opname en vermijd het bereiden van maaltijden in een microgolfoven of in de frietketel.  

10. Bekijk fruit als een dessert

Beperk je fruitconsumptie tot 1 of 2 stukken per dag en het liefst fruitsoorten met een laag fructose-gehalte zoals blauwe bessen, kersen, frambozen en limoenen. Fruit is eigenlijk veel meer een dessert dan een ontbijt!

 

Hopelijk vond je dit artikel interessant? Bedankt om het te lezen en schrijf gerust jouw commentaar, gedachten en feedback hieronder.