Afvallen tijdens de feestdagen

data39482658-f4dbf2.jpg

Herinner je nog de laatste keer dat je, na veel te zwaar te tafelen, op je weegschaal ging staan om dan te merken dat er wel wat was bijgekomen?

Oeps!

Maar hoeveel hiervan is nu vetweefsel?

Elk jaar lees je overal wel tips over hoe je het beste de feestdagen doorkomt? Neem bijvoorbeeld het artikel van De Standaard over eetgedrag tijdens de feestdagen. Het zou juist De Standaard sieren om niet een Brits artikel over een Brits onderzoek onder nauwelijks 300 mensen aan te halen met een zoetsappige titel, maar ook deze ‘op echte feiten gebaseerde’ uitgeverij moet natuurlijk ook pageviews pakken.

Schermafbeelding 2018-12-21 om 20.43.15.png
Schermafbeelding 2018-12-21 om 21.11.15.png

De eerst zin in het artikel is volledig onjuist maar ook heel vunzig.

De feestdagen leiden vaak tot vetaanwas

- De Standaard LOL

Ik dacht dat we wel een keer klaar waren met de gedachte dat we dikker worden tijdens de feestdagen, maar omdat kinderen op school (en thuis) nog steeds niet leren wat een calorie is of wat macronutriënten doen, begrijp ik ook wel waarom dit soort onzinnigheid nog steeds wordt verkondigd.

Daarom zal ik het hier nog eenmaal uitleggen en daarna laten rusten.

Een gram vet bevat 9 kilocalorieën. Een kilo vet bevat er dus 9000. Als we dus heel simpel gaan rekenen moet je dus 9000 kilocalorieën (extra) eten om een kilogram in gewicht toe te nemen. Of je noemt het ‘vetaanwas’.

Ik daag u, allerliefste lezer, graag uit om op één dag 9000 kilocalorieën extra te eten zonder met buikkrampen in bed te gaan liggen en de volgende paar dagen verminderde eetlust te hebben. Veel succes en veel plezier. Dat gaat je niet lukken.

Met andere woorden: je zou je moeten schamen met je vetaanwas in paar dagen.

Wat waarschijnlijk wél het geval is, is dat je, ik noem maar wat, gedurende een heel jaar regelmatig overeet. Door bijvoorbeeld feestjes met (veel) alcohol en gefrituurde snacks, of door calorierijk comfort food, door naar de klok te kijken om er achter te komen wanneer je moet eten (en niet even te realiseren of je wel of geen honger hebt), door marketing van voedselfabrikanten, doordat je (nog) geen kennis hebt over calorieën of bijvoorbeeld door fake news van zogenaamde suikervrije taartrecepten op je Facebook.

De feestdagen zorgen dus niet voor vetaanwas. Juist niet. Dat is een wat te simplistische gedachte natuurlijk, De Standaard. Dat zou dus ook betekenen dat er maar één probleem om op te lossen valt: het probleem van gezellig met je familie en vrienden dingen eten en drinken en gezellig doen.

Toch niet, blijf even serieus.

Je verzwaard tussen Nieuwjaar en Kerst en niet tussen Kerst en Nieuwjaar.

Ik dacht dat dat inmiddels een afgezaagd cliché was.

Maar, mijn weegschaal liegt toch niet? Nee, je weegschaal liegt inderdaad niet. De voornaamste reden van de onmiddellijke gewichtstoename is geen vet, maar water. Zeker in het geval van te veel koolhydraten en zout.

Om te vermageren moet je iets laten: calorieën, en moet je iets doen: krachttraining.

Hopelijk vond je dit artikel interessant? Bedankt om het te lezen en schrijf gerust jouw commentaar, gedachten en feedback hieronder.