Hoe vermijd je de extra kilo's tijdens de feestdagen?

De feestdagen zijn voor veel mensen de moeilijkste periode om op gewicht te blijven. Het extra eten van PROTEÏNEN zou een oplossing kunnen zijn om minder gewicht en dus ook vetweefsel bij te komen. 

De feestdagen zijn voor veel mensen de moeilijkste periode om op gewicht te blijven. Het extra eten van PROTEÏNEN zou een oplossing kunnen zijn om minder gewicht en dus ook vetweefsel bij te komen. 

Traditioneel zijn de feestdagen een periode om samen met je familie en vrienden een gezellige tijd door te brengen. Daarnaast is het ook even een moment om wat stoom af te laten, maar met de snel op elkaar volgende feestdagen, is het ook de periode waar veel mensen gewicht bijkomen. 

Jaarlijkse gewichtstoename tijdens de feestdagen in 3 verschillende landen.

Jaarlijkse gewichtstoename tijdens de feestdagen in 3 verschillende landen.

Dit hoeft niet perse een probleem te zijn, als men het bijgekomen gewicht terug kan verliezen tijdens de rest van het jaar. Maar jammer genoeg is dit niet altijd het geval. Verschillende studies hebben aangetoond dat de gewichtstoename van tijdens de feestdagen niet terugkeert tijdens de lente en de zomer, wat er kan op wijzen dat de feestdagen een grote factor zijn op de trage, maar veraderlijke gewichtstoename bij veel volwassenen. 

Uit een studie bleek dat personen een gemiddelde gewichtstoename hadden van ongeveer 500% per week tijdens de feestdagen in vergelijken met een normale werkweek. Enkel de meest plichtbewuste personen hadden geen gewichtstoename. Dus één mogelijkheid om te vermijden dat je gewicht bijkomt, is het ijverig opvolgen en beperken van je calorie-inname.

Maar laten we eerlijk zijn, de meeste van ons willen hun calorieën niet continue bijhouden. En zeker al niet tijdens een periode waar er oversmakelijke, calorierijke en heerlijke maaltijden worden geserveerd, waarbij de grootmoeder steeds blijft aandringen om dat tweede stukje ijstaart toch niet te laten liggen (want je ziet er toch altijd zo mager uit voor haar). 

De feestdagen zijn een periode van plezier en gezelligheid. Op zo een manier dat er heel veel mensen een gewichtstoename ervaren. De snel opvolgende feestmaaltijden en de overmatige alcoholconsumptie zorgen dat er kilo’s bijkomen. Jammer genoeg blijven die extra kilo’s dan ook nadien nog permanent aanwezig.

Hoe vermijd je nu die extra kilo's?

Een beter idee dan het bijhouden van je calorieën (waar toch een foutmarge van 50% op zit), is het focussen op de voeding die een gewichtstoename beperken. Macronutrienten (koolhydraten, eiwitten en vetten) spelen een belangrijke rol in de verandering van een lichaamsamenstelling tijdens 'overeten'. Alhoewel het kijken naar macronutrienten eerder een beperkende aanpak is, kan het toch helpen een aantal richtlijnen te geven om een gewichtstoename te vermijden. 

Eerst en vooral is het ook belangrijk om mee te geven dat er nog heel veel zaken niet geweten zijn. Vergeleken met de eindeloze studies over gewichtsverlies, zijn er maar 25 die de lichaamssamenstelling hebben geevalueerd tijdens overeten, waarvan er 13 onderzocht hebben wat er gebeurt bij sedentaire personen die tussen de 40-60% meer calorieën per dag aten. Je mag eens raden wat er gebeurde...ze kwamen uiteraard allemaal gewicht bij, vooral vet!

De overige studies vergeleken de effecten van verschillende omstandigheden waar er teveel calorieën werden gegeten. Drie studies vergeleken het verschil in het te veel van vetten en koolhydraten over een periode van 3 weken, 1 studie bekeek het effect van het drinken van pure glucose of fructose en nog een andere studie vergeleek het effect van een overinname van verzadigde vetten (palmolie) ten opzichte van onverzadigde vetten (zonnebloemolie). Uiteidelijk waren de verschillen in lichaamssamenstelling bijna identiek en niet significant over de verschillende groepen. De enigste uitzondering was dat er een grotere gewichtstoename was bij de groep die een overinname aan verzadige vetten had ten opzichte van de groep met de onverzadigde vetten (81% vs. 50% vetmassen van de totale gewichtstoename).

Zeven studies vergeleken een verhoogde inname aan proteïnen (eiwitten). Twee van deze waren bij een sedentaire populatie. Eén rapporteerde dat het eten van 2,4g/kg lichaamsgewicht resulteerde in een significante lagere vetopslag vergeleken met de groep die 1,2 of 1,7g/kg at. Niettegenstaande, rapporteerde de andere studie een vermeerdering in de vetmassa, maar was er ook een toename van de vet-vrije massa bij de groep die 1,8g/kg en 3,0g/kg aan proteïnen had gegeten. 

De andere 5 studies werden uitgevoerd bij atleten, die regelmatig aan krachttraining deden. Uitgezonderd van één studie, hadden alle proefpersonen een verhoogde calorie-inname via proteïnen. Al deze studies toonden aan dat een verhoogde calorie-inname via proteinen (2,4g/kg tot 4,4g/kg vs 1,0g/kg tot 2,4g/kg) geen enkel effect hadden op de vetmassa en zelfs een verhoging hadden van de vet-vrije massa.  

Het eten van meer eiwitten zou een beschermend effect kunnen hebben op gewichtstoename en zeker op de vetmassa. Dit geldt zeker voor personen die aan krachttraining doen. Niettegenstaande onderzoek hierin nog vrij gelimiteerd is, kan dit zeker al helpen bepaalde richtlijnen op te stellen.

Wat kan je nu praktisch doen om een gewichtstoename te beperken? 

Dus, hoe kan je nu al deze wetenschappelijke informatie in praktijk omzetten? 

Eenvoudig, serveer meer vlees op je bord!

Kerstmis? Mateloos kalkoen. Nieuwjaar? Verslind het gebraad.

Doordat je toch uitspattingen zal hebben, focus je dan vooral op de eiwitrijke voeding. Dit zal niet alleen leiden tot de minste gewichtstoename, maar het is ook zo dat eiwitten op zichzelf een zeer verzadigend effect hebben wat kan helpen om sowieso het overeten te reduceren. 

Als bonus, beperk je alcoholinname. Alcohol zal, door de toxiciteit, altijd een 'voorrang' krijgen in je lichaam en hierdoor het metabolisme van de andere calorieën verminderen wat uiteindelijk ook voor gewichtstoename zal zorgen.  

Hopelijk vond je dit artikel interessant? Bedankt om het te lezen en schrijf gerust jouw commentaar, gedachten en feedback hieronder.