De ene calorie is de andere wel

edb59a8c40d40f29fa5f42bf552cf710.jpg

Er zijn weinig dingen in de wereld die ik snap. Maar er is wel één ding dat ik met fijne zekerheid kan zeggen en dat is dat ene calorie de andere wel is. De gemiddelde energie die nodig is om 1 gram water met één graad te verhogen. En deze energie-eenheid wordt gebruikt om onder andere de energie uit ons voedsel weer te geven.

Als dat niet gemakkelijk is.

Maar nu was er weer een kwibus in één of ander food blog die beweerde dat er wetenschappelijk bewijs was dat ene calorie de andere niet is. En dat is onjuist.

Het is hetzelfde als beweren dat de ene liter de andere niet is. Nu heb ik ook wel al eens ervaren dat alcohol een ander effect had dan water in dezelfde hoeveelheden, maar het blijft dezelfde hoeveelheid. De ene liter is dan andere wel.

Het is ook hetzelfde als beweren dat de ene kilometer niet de andere kilometer is. Natuurlijk, als je terug gezellig je appel zit op te knabbelen tijdens je elfhonderdste treinrit naar huis, ervaar je die kilometer inderdaad anders dan de rit met je schoonouders op de achterbank op weg naar een familieweekend. Maar het blijft dezelfde kilometer. De ene kilometer is de andere wel. De ervaring is wellicht anders, maar dat heeft helemaal niets met die kilometer te maken.

Een calorie is een calorie, laten we ons niet voor de gek houden. We hebben het over een energiemaat.

Je bedoelt dat de inhoud van het ene product met dezelfde energie een andere invloed op je lichaam heeft? Dat kan inderdaad kloppen. Maar dat heeft helemaal niets met die calorie te maken.

Als je vindt dat de ene calorie de andere niet is, dan ben je af en speel je niet meer mee.

Hopelijk vond je dit artikel interessant? Bedankt om het te lezen en schrijf gerust jouw commentaar, gedachten en feedback hieronder.